Muskel värk

Fråga:

Hej!
Jag är cyklist och cyklar ca 100-130mil/månad.
problemet är att en morgon vaknade jag med träningsvärk vilket jag inte får med den regelbundna träningen jag har.
För visso körde jag ett par tävlingar under helgen med mycket bra resultat vilket innebär ovanligt hög ansträngningsnivå. Mycket på högsta Zonen .
Men har haft värk i 15 dagar nu, det blir dock lite bättre för varje dag som går men ändå..,har aldrig hänt mig förut. känner mest lårmusklerna och sätesmuskler, gör mest ont när jag tar eller reser mig upp från liggande eller sittande.
Att lägga till! så kändes det som en influensa först, svidande känsla på huden. Får alltid det vid influensa men har inte riktigt samma symtom..

Jag hoppas du kanske har en aning eller hört detta förut av någon som tränar mycket?
mvh Stefan

Svar:

Långvarig muskelvärk kan bero på infektion t ex av influensavirus eller annat virus, som dock brukar förekomma med feber, men inte alltid, huvudvärk, hosta och allmänpåverkan/sjukdomskänsla. En del personer får inte hela registret av symptom, beroende på individens eget immunförsvar och om individen träffat på liknande virus i ett tidigare skede. Om symptomen varat 2 veckor och tenderar att minska är bästa rådet att undvika närkontakt med andra, tvätta händerna efter kontakt med andra, och avvakta spontanläkning, för att minska risken för smittspridning. Angående den nu pågående viruspandemin hänvisas till myndighetsinformationen, som till skillnad från uppgifter i sociala media, är pålitlig.

Även upprepad överbelastning kan ge långvarig värk i muskulaturen, särskilt om återhämtningen och näringsintaget varit otillräckligt och om stressfaktorer förekommit.

Långvarig muskelvärk som inte har tendens att bättra sig under loppet av 2-3 veckor bör undersökas av läkare.