Muskelbistning/sträckning i magen?

Fråga:

Förra fredagen gjorde jag rätt tuffa magövningar, kallas i USA ”Hollow Body Rocks”. De tar framför allt på de övre magmusklerna precis under revbenen och jag har nog inte tränat dem så ofta förr. Jag använde inga vikter utan bara kroppen. Det kändes snabbt som om jag gjort många situps fast högre upp i magen. När jag i fredags (en vecka senare) gick på samma träning märkte jag att ”träningsverken” satt kvar. Jag kunde knappt alls lyfta axlarna från golvet med armarna sträckta uppåt och samtidigt ha benen uppe 15 grader från golvet. Jag tänkte att det var envis träningsverk. Idag gjorde vi en del benlyft där jag hängde i en stång och lyfte benen med böjda knän uppåt. Det smärtade i magen på ett sätt som inte kändes som träningsverk. Jag kunde knappt göra några alls. Detta var alltså 10 dagar efteråt. Förutom dessa tre tillfällen har jag inte använt de musklerna och inte heller känt av att något är fel.

Är detta bara envis träningsverk som beror på att jag inte stretchade dessa mer ”ovanliga” magmuskler? Eller kan det röra sig om en muskelbristning? Och hur ska jag göra nu för att läka? Låta bli alla magövningar som gör så ont?

Svar:

Du har sannolikt en överbelastning av magmusklernas infästning i nedre revbensbågen, vilket genom smärtan hämmar muskelstyrkan. Således inte någon god idé att helt otränad ge sej på en maximal belastningssituation. Träning skall ju vara just träning för att klara av större belastning, vilket tar tid, f f a för återhämtning. Om man inte respekterar muskelns behov av återhämtning blir den inte starkare. Nu har du dessutom åsamkat kroppen en skada, vilket gör att ytterligare tid behövs för återhämtning och läkning. Besvärstiden vid den typen av skada är 2-6 veckor, beroende på om du kan avhålla dej från att överbelasta under läkningstiden (genom att undvika smärtande moment).