Muskelbristning som läkt fel?

Fråga:

Den 19 maj stretchade jag främre lårmuskeln efter en löprunda. Jag gjorde det för hårt och plötsligt kändes det som att gummisnoddar gick av i muskeln mitt på låret.
Jag läste mig till att jag förmodligen hade fått en muskelbristning och försökte göra som man ska – ta det lugnt först och sen försiktigt röra på mig.
Efter en månad fick jag tid hos en sjukgymnast som hanterar idrottsskador. Han bekräftade att det var en partiell mindre bristning. Sen dess har jag gått hos honom och noga tränat enligt deras rehab övningar. Jag har full styrka i benet och kan stretcha fullt ut och har kunnat det en längre tid. Men en yttre muskel i främre lårmuskeln är hela tiden jätte spänd, känns kort och jag har fått ont och förmodligen en inflammation vid ljumsken.
I två omgångar har jag ätit Voltaren för att se om det lägger sig – det har inte hjälpt.
Jag har sen den akuta fasen var över alternativt tränat på cykel tre gånger i veckan. Kan cykelträningen gjort att muskeln, trots behandlingen och rehab träningen, läkt för kort? Sen två veckor har jag slutat cykla och träna rehab utan förbättring. Min sjukgymnast vet inte vad som hänt och varför inte muskeln vill gå tillbaks till normalt läge. Han skickar mig nu på röntgen.
Jag är orolig för att sjukgymnasten inte är tillräckligt erfaren trots hans hans idrottsinriktning. Att han har behandlat mig fel.
Vad tror du lösningen skulle kunna vara? Jag vill väldigt gärna kunna börja springa igen!

Tack på förhand! / Patrik

Svar:

Dert låter osannolikt att den muskel du nämner skulle ha blivit kort av cykling – däremot kan den ha dragit ihop sej av skadan, något som med största sannolikhet borde ha motverkats av den stretching du utfört, förutsatt att du utfört den rätt. Man kan i det läget misstänka att det är en annan muskel som strejkar – t ex m tensor fascia lata eller m iliopsoas – något en van idrottsläkare kan fastställa.
När man är osäker gäller således att tillföra mer kompetens. En vanlig slätröntgen kommer inte att ge mer information, och det är tveksamt med MR då man i detta läge inte verkar ha klart för sej vad man frågar efter. Sök för en second opinion hos din idrottsläkare!