Muskelbristningar i lår och vad
Hej!
Jag har under mina fotbollsår, från att jag var 16 år tills idag 29 år gammal, fått muskelbristningar i både framsida och baksida lår och även i vader. Dock har framsida lår varit mest omfattande, speciellt mitt vänstra framsida lår. Jag har efter flertal muskelbristningar i vänster framsida lår fått ett stort hål i det ena av mina 4 quadriceps. Hålet har bara blivit större och större med åren, det känns nästan som att det äter sig successivt tills hela muskeln i princip går av.
Detta har alltså pågått i från att jag var 16 år till idag, jag är 29 år gammal. Jag vet att jag har stela/strama muskler och misstänker att det är orskaen till att jag fått muskelbristningarna. Dessutom är det under vinterhalvåret som jag oftast fått muskelbristningarna. Under det senaste året har jag även fått besvär med väntra knät men även det högra. Jag har smärtor runt knäskålen och de har bara blivit värre med tiden.
Jag har varit i kontakt med sjukgymnaster och läkare och de har gett mig träningsprogram samt stretching program men tyvärr så återkommer bristningarna. Jag börjar verkligen bli riktigt orolig för mina skador då jag endast är 29 år gammal. Fotbollen la jag ner pga skadorna för 4 år sedan.
Vad rekommenderar ni att jag ska göra? Finns det något annat än stretching och träning? Vilken typ av stretching och träning förespråkar du?
MVH
Daniel
Svar:
Att ha fått program för träning och stretching är ingen garanti för att bli smidigare och/eller mer hållfast. Om man inte märker skillnad bör man först fundera över om programmet och stretchingen är rätt utformat – och rätt utfört. Om så inte är fallet bör en omläggning av regimen vara aktuell. Både stretching och träningsteknik kräver manuell instruktion. Att uppmana någon att stretcha räcker således inte, och inte heller att förlita sej på en pappersbeskrivning eller läsa en träningsbok.
Min erfarenhet är att smidigheten skiljer sej åt mycket mellan individer, liksom stretching- och träningsteknik, f f a kvalitetsmässigt. En första åtgärd är därför genomgång av dessa, och därefter uppföljning efter 1 och 3 månader, via idrottsinriktad sjukgymnast eller d:o naprapat. Om resultat uteblir vid uppföljningen skall det följas av en analys av vad och varför det inte fungerat. Finner man inget råd bör en idrottsläkarbedömning vara nästa steg.