muskelruptur hamstrings

Fråga:

Klev över en sladd ca 60 cm hög, det brände till på baksidan av låret och jag kunde knappt gå, knät vek sig. Har varit till läkare som gissade att det var en muskelruptur mest troligt partiell då han ej hittade någon knöl. Har varit i kontakt med sjgymnast och fick rådet att ej börja träna och lyfta tungt förrän ca 4 veckor gått (rör på mig så gott det går dagligen. Arbetar med 1 åringar och är därför sjskriven. Kan ej sitta då det stramar från sittknölen och ner mot vaden, det känns som om jag har en stor plånbok i bakfickan. Hur ska jag bli bra så fort som möjligt?

Svar:

Om man vid läkarundersökning inte hittar något hak eller ”knöl” i muskeln rör det sej mest sannolikt om en mycket liten ruptur, men med efterföljande inflammationsreaktion (=kroppens egenläkning). Rupturer i hamstrings beror ofta på att muskeln inte klarat det man försökt utföra, d v s en relativ kvalitetsbrist, t ex i muskels smidighet, excentriska styrka eller koordinationsförmåga. 
Kvarvarande smärta är vanligt efter en sådan, särskilt om träning (=rehab) inte kommer igång förrän senare i förloppet. På 1-2 v är rupturområdet så starkt att det tål lätt belastningsträning. Viktigast är att träna kvalitativt, d v s att träna den/de kvaliteter där man har brister. Att identifiera och eliminera det är din terapeuts huvuduppgift. Rehabträningen bör lägga upp och följas av sjukgymnast/naprapat med idrottsmedicinsk kompetens, särskilt om den drabbade är idrottsaktiv.
4 v frånvaro från belastning är inte att rekommendera!