Nack problem vid löpning

Fråga:

Hej! jag är en 22 årig kille och har länge haft ett skumt problem med min högra axel/nacke. Beskriva vart exakt jag får ont är inte helt lätt i text men ska försöka, jag får alltid ont i högra kappmuskeln typ tio centimeter från ryggraden och vid axelhöjd. Smärtan är alltid på samma ställe och kommer alltid ifall jag springer eller joggar så går t.ex att undvika genom att cykla. En annan skum detalj är att vid lägre hastigheter såsom 8km/h gör det inte särskilt ont och kan ta ett tag innan det börjar göra ont men börjar jag komma upp i 10-11km/h börjar det göra väldigt ont väldigt snabbt. Smärtan brukar försvinna relativt snabbt om jag slutar motionera vidare har jag aldrig upplevt samma sak i vänstra axeln. Har läst en del om hur man “bör” springa och försöker tänka på det när jag springer så tror inte min löpnings teknik är felet. Skulle verkligen uppskatta råd.

mvh Anton

Svar:

Hej och tack för din fråga!
Det du beskriver låter muskulärt. Detta kan mycket väl handla om hållningfel, som ger överbelastning lokalt i posturala strukturer (upprätthållande). Tillståndet kännetecknas av besvären ökar om ansträngningen ökas, och försvinner när man avlastar/sänker ansträngningen. Kappmuskeln (trapezius) är en sådan muskel, liksom de muskler som för samman skulderbladen, rhomboideerna, och drabbas inte sällan av kramp om belastningen ökas ytterligare, och i det långa loppet riskerar man utveckling av lokal inflammation.

Trots din egen uppfattning, att det inte handlar om teknikfel, är mitt främsta råd i första hand att någon ser över din löpteknik/löpstil och korrigerar, t ex en sjukgymnast/naprapat eller avancerad löpcoach.