Några frågor om min pågående bantning

Fråga:

Jag är 16år och har sedan jag var liten alltid haft det ”lilla extra” kilona. Jag är hemskt trött på att se mig själv som mullig och ha ständig ångest. Slutat växa sedan länge, mitt BMI visar 23,2 och börjar närma mig en övervikt.
Jag är rätt muskulös samtidigt, har stora yttre lårmuskler och en del magmuskler. Med mitt ”lilla extra” så ger det mig en form jag verkligen ogillar och jag har mycket svårt för att vara nöjd med mig själv.
Jag har bestämt mig för att gå ner i vikt på riktigt under sommaren. Jag försöker att vara tyst om det hemma, mina föräldrar skulle inte uppskatta det. Samtidigt vet jag vad jag vill, jag har en egen vilja och det är min kropp.
Min målvikt är 55kg, men just nu väger jag 64 (jag är kort). Det är många kilo, men jag är motiverad och har svårt för att tänka på annat när jag är ensam. Jag har alltid mått dåligt över min kropp, det måste ta slut. Jag vill inte öka min muskelmassa mer än nödvändigt.

Jag styrketränar 30min två gånger/vecka, joggar de 10min till gymmet ibland. Jag tar en joggingrunda innan frukost en gång/veckan och en runda mitt på dagen/kvällen 1 eller 2 gånger var vecka. Jag cyklar till ett stall, en sträcka på 1.4mil fram och tillbaka 1-2 gånger i veckan och ska börja simma varannan vecka. Jag har tid för mer träning.
Jag försöker äta en liten frukost, jag har bytit ut min lunch mot en kalorisnål shake av nutrilett sedan äter jag en normal middag, försöker minska på den också. Emellan målen tillåter jag mig själv att äta frukt/grönsaker och dricka mycket vatten eller kaffe. Jag äter inte godis eller snacks, all läsk jag dricker är coca-cola – som jag trappat ner på. Jag kan leva med denne livsstilen länge om det ska behövas.
Frågor:
1. Om jag verkligen håller detta under resten av mitt sommarlov, sju veckor till – finns det stora chanser att jag når min målvikt eller i alla fall närmar mig den? Jag kommer fortsätta så gott jag kan och hinner under hösten också.
2. Vad kan jag förbättra?
3. Kan jag få musklerna att se slankare ut genom att stretcha mer och ta lägre fast fler vikter?
4. Bör jag byta ut min frukost mot en shake också? Kan inte byta ut middagen.
5. Ska jag köpa bantningspiller för att nå min målvikt eller något naturläkemedel?

Mycket, mycket tacksam för svar – snälla hjälp mig bli av med min nu 8år långa plåga.

Svar:

Du bör vara oerhört försiktig med att laborera med ditt näringsintag för mycket. Du ligger helt tydligt i riskzonen för att utveckla anorexi – en allvarlig och plågsam sjukdom. Just nu äter du för lite (!) för att kunna minska kroppsfettet. Det är en generell missuppfattning att man radikalt kan dra ner på energiintaget och tappa fett. Det som händer är att kroppen ställer in sej på sparlåga och minskar basalförbränningen. Det är välkänt att sådan bantning i stället leder till nedbrytning av muskulatur och ökad kroppsfetthalt. Det du själv känner, med för lite energi i kroppen, är att träningsorken minskar och du blir trött, håglös får olustkänslor. Minskar man mycket på kostintaget uppkommer ganska snabbt även andra brister, t ex blodbrist. 
När man är 16 år är det extra svårt med den egna kroppsuppfattningen, delvis eftersom kroppen ändrat och ändrar sej mycket under ungdomsåren. Det tillsammans med låg självkänsla är en del av det som kan framkalla anorexi och ångest. När man är på väg åt det hållet behöver man bra hjälp och rådgivning, f f a för att hantera den ganska svåra ångest som uppstår i kölvattnet till utvecklingen. Det är då viktigt att han någon som tar en på allvar och lyssnar, och förstår, vad det handlar om. Sådana personer kan man få träffa genom kontakt med t ex Stockholms Centrum för Ätstörningar, SCÄ, se denna länk: http://www.scfa.se/. Man kan också nå dem via telefon 08-123 40 000. De är riktigt bra och professionella.
Svar på dina frågor: Jag vet inte hur lång du är och kan därför inte svara på ens om det är rimligt med den målvikt du nämner. Rent allmänt gäller inte viktmåtet som något bra mått om man vill reducera kroppsfettet. Inte heller är BMI ett bra mått i det läget. För det flesta spelar det större roll hur man ser ut än vad som står på vågen. Och hur man ser ut är ju en fråga om uppfattning, och den egna uppfattningen brukar vara svår att lita på i din ålder. Det är ok att vilja ha en vältrimmad kropp, men inte på bekostad av att du mår dåligt psykiskt eller fysiskt.
Stretching gör inte musklerna slankare – det är en fråga om hur man tränar. Med den sparsamma styrketräningsmängden (1 timme i veckan) du nämner är inte risken särskilt stor att du utvecklar några stora muskler eller styrka.
Du bör definitivt inte byta ut din frukost mot någon lågkaloridryck, och du bör återgå till att äta nomalkost till lunch. Om du verkligen vill förbränna fett bör du se till att ha tillräckligt med energiintag så att kroppen inte drar ner på basalförbränningen, plus energi så att du orkar träna. Inte heller bör du skaffa några bantningspiller oavsett hälsokost eller läkemedel. De är oftast verkningslösa om de är legala, och har ofta allvarliga biverkningar om de är illegala eller läkemedelsklassade – ingen bra idé alltså!
Mitt råd är att du behöver handledning av någon som är tillräckligt erfaren och seriös, så att du inte minst känner att du känner att du får gehör för dina egna funderingar och önskemål, utan att riskera din fysiska och mentala hälsa. SCÄ är en bra väg. Idrottscoaching är en annan. Vi på IMES arbetar med en kunnig coach som heter Johanna Melin, som du kan nå via mail till johanna@buddhihouse.se.