Nyckelben

Fråga:

Hej, vår dotter är 10 år och tränar taekwondo på tävlings nivå. Hon har 2 guld, 1 silver och 1 brons på Sveriges största tävlingar. Men på gympan i skolan i början av september föll hon och fick 2 killar över sig och bröt nyckelbenet. Läkaren sade att hon skulle ha den fixerad i 3 veckor och sen komma tillbaka och röntga om den. Vi fick en kallese och kom tillbaka och läkaren kom in. Först frågade han vad vi gjorde där och sen kände han och sa att allt var bra men inte något om att röntga om den. Han sa också om hon fick problem så skulle vi gå till vårdcentralen. Efter 2 veckor och fortfarande väldig ont i vissa lägen får vi tid hos sjukgymnast. Där får hon reda på att hon bara skulle haft den fixerad några dagar och sen börjat röra på den igen och att hon ska vara med på gympan men får inte klättra eller spela fotboll mm. Min inte när hon får börja och inte att hon ska komma tillbaka. Hon har fortfarande ont i vissa lägen men längtar så efter sin Taekwondo och drömmer om landslaget om några år. När kan hon börja igen eller var ska man vända sig? Hon har ofta ont efter att hon sov.
MVH undrande pappa

Svar:

För att veta när din dotter kan börja träna igen behövs något mer information, och en undersökning. Med tanke på ålder och typskada torde skadan vara läkt så här efter 2,5 månader. Det är inte helt ovanligt med kvarvarande smärta, vilket brukar minska om man fysiskt aktiverar. Är man osäker bör man komplettera med en undersökning, inte minst av psykologiska skäl.
Klubbarna brukar ofta ha kontakt med någon doktor som i bästa fall kan göra sin bedömning, något som tränarna brukar kunna upplysa om. I annat fall är man hänvisad till att söka hos sin husläkare eller en idrottsläkare.