Nyckelbensfraktur

Fråga:

Hej, för ca 2 veckor sen bröt jag mitt nyckelben på en innebandymatch. Det blev lite komplicerat så jag fick en metallplatta och sju skruvar inoperarade. Jag är 28 år och tränar på elitnivå, både innebandy och fotboll. Och så som det känns nu så går jag utan mitellan (läkaren sa att man ska få igång lederna så fort som möjligt). Det känns bra, finns lite smärta kvar när man gör höga rörelser, dock inte högre än axeln. För det stämmer va att efter 4 veckor så får man sträcka sig över axeln? Men iallafall till stora frågan, hur lång tid tar detta? Jag vill ha tillbaks all min styrka och kunna idrotta igen. Jag är ganska fysisk utav mig i idrotten så jag vill kunna ge 100%. Jag har hört rykten om 8 veckor, 2 månader, 4-6 månader. Läkaren säger en sak, endel hemsidor sidor en sak. Men vilket är svaret? Kan det va individuellt också?

Svar:

I normalfallet vid klavikelfrakturer (benbrott på nyckelbenet) behålls 8-förband under 3-4 veckor, varefter man successivt återgår i aktivitet så mycket smärtan tillåter. Naturligtvis bör man och skall man redan från början träna allt som inte innebär smärtökning, med viss försiktighet första månaden innan fakturen är tillräckligt stabil. Du behöver hjälp med träningsupplägget under läkningstiden för att det skall bli optimalt, så att du kan återvända till din idrott i ett bättre skick än innan skadan. Sådant kan du få via din idrottsläkare eller naprapat/sjukgymnast med idrottsmedicinsk utbildning och erfarenhet.
Om frakturen är splittrad och det finns en betydande felställning väljer man att skruva fast nyckelbenet med olika metoder. Läkningstiden blir inte längre, men slutresultatet blir kosmetiskt bättre och risken för komplikation eller följder av frakturen (vilket är sällsynt) minskar. På flera års sikt finns risken att osteosyntesmaterialet (platta och skruvar i ditt fall) lossnar, och kan då irritera lokalt. Det är då ofta enkelt att ta bort i lokalbedövning.