ont i bröstbenet vid löpning

Fråga:

Hej!
Jag har tidigare varit långdistans löpare men tog ett uppehåll på två år och har nu börjat igen. Men nu har en stark smärta börjat uppstå efter 200-300 meters löpande vid bröstbenet mot det högra revbenenet. Smärtan är såpass påtaglig att jag tvingas avbryta löpningen och vila, smärtan upphör då efter 10min men återkommer snabbt om jag återupptar löpningen. Jag klarar inte heller av någon form av konditionsträning men styrketräning går alldeles utmärkt.
Min husläkare har tittat på om ett benutskott saknas då vi misstänker att det uppkommit i samband med en judoskada, men röntgen visade inga fel. Jag vill gärna få reda på vad som kan orsaka smärtan då min husläkare inte riktigt vet vad han kan göra mer. Jag vill kunna återuppta löpningen snarast möjligt och min oförmåga att springa gör att jag inte kan söka till polishögskolan eftersom kondition och löpning sätts på prov.
Tack på förhand / Elinor

Svar:

Möjligen har du råkat ut för Tietzes syndrom, en irritation i leden melen ett revben och bröstbenet. Vid stora besvär kan man pröva kortisoninjektion i leden, något som bör bedömas och utföras av läkare med vana. Sök hos din idrottsläkare eller ortoped för detta.