Ont i knän men ej vid jogging

Fråga:

Kvinna, 30 år, kanske 5kg extravikt. Stillasittande arbete.

Har tidigare fått ont i vänster knä vid jogging, högst troligt pga arbete som inneburit mycket ” kliva in/kliva ut ur bil”. Bytte arbete för ett år sedan och efterhand slutade det göra ont vid träning.

För ca 2-3 månader sedan började mina knän bli väldigt ”krasiga”. ( alltid haft knakiga leder men detta var utanför normalbilden) vänstra knät började dessutom ge känslan av att låsa sig, ibland släpper det med ett högt knak.

Fick något ont i knäna efter en längre Jogg, såg det som överansträngning och vilade en månad.

Det intressanta är att nu när jag varit ute och joggat så känns knäna helt ok. Men när jag ex suttit på stol länge ( stillasittande arbete) och reser mig eller på annat sätt böjt knäna en längre tid ( även trappor el när jag sätter mig på huk) är dom väldigt knakiga när jag reser mig och har på det en molande värk. Vänstra knät gör ondast och känns på gränsen till att knäppa loss en låsning, oftast utan att lyckas. Ibland släpper det med ett högt knak.

Har du någon uppfattning om vad det kan röra sig om?

Svar:

Meniskskada är det man tänker först på i ditt fall – i alla fall behöver sådan uteslutas. Men betänk att många människor har meniskskada utan att ha symptom eller ens veta om det. Min inställning är att undersöka och åtgärda enbart om besvären är betydande. 
Vid undersökning av knät hos ortoped eller idrottsläkare kan man få en fingervisning om vad det handlar om. Det kan vid behov kompletteras med en MR-undersökning. I de fall besvären är betydande kan meniskproblem behandlas kirurgiskt (”titthål”).