Ont i knät efter att ha ramlat

Fråga:

Hej!
När jag var ute och tränade löpning för 1,5 veckor sedan så halkade jag på en hal bro och landade med hela min kroppsvikt på mitt vänstra knä(väger 85 kg, 194 cm lång). Avbröt därefter passet då smärtorna var för stora och jag knappt kunde böja benet. Vilade i 4 dar, tog 3 voltaren per dag under denna tid. Smärtorna gick över redan efter andra natten men jag valde att vila i ytterliggare 2 nätter till. På den femte dagen körde jag ett orienteringspass(är orienterare) i 60 min- Under passet kändes knät stumt och efteråt hade jag ont, lite svårare att böja benet och problem i trappor. Bestämde mig från att vila från löpning i en vecka och det har jag gjort fram tills idag. Under tiden när jag inte har löptränat så har jag kört lite på crosstrainern och bålstyrka. Men idag provlöpte jag på löpband. Började med 4 min 6 min/km, körde sedan 1 min i 4 min/km och sedan 1 min i 3 min/km. Efter det körde jag styrka i ca 45-50 min. Efter det ville jag köra löpning i 6 min/km i 5 min till. Körde i 2 min och fick sedan känningar i knät, körde i 1 min till och avbröt sedan. Nu efteråt så gör knät lite ont.

Jag vet inte riktigt vad jag har för ”skada” och jag har ett viktigt löptest inför en antagning till ett orienteringsgymnasium om 2 veckor som jag gärna vill springa. Dessutom vill jag gärna kunna träna inför vårsäsongen. Vad tror du jag har för skada och hur lång tid tror du det tar innan det går över?

Tacksam för svar/
Fundersam 15 åring

Svar:

Att svara på din fråga, ”vad kan det vara” är inte möjligt utan en undersökning. Du behöver träffa någon som kan utföra en sådan ur idrottsperspektiv. Utan det kan man inte ställa någon diagnos som vägledning för eventuella råd. Sök hos idrottsläkare, ortoped, sjuksgymnast eller naparapt för vidare besked och råd om hur du skall ta hand om din skada.