Ont i knät

Fråga:

Är 12 år tränade ca 7-8h 2012-2013.

I år tränar jag bara runt 4-6h. Blev för mycket med skolan så drog ner på det…

Större delen är fotboll.

Jag pratar nu till större delen om mitt högra knä. Det är ”på framsidan på nedre delen” det gör ont. när jag börjer mer än 90 grader speciellt.

Men detta har kommit och gått lite.

Har kommit på nu i efterhand att mina knän knäckte endel i september.

I oktober kom de första gången men de gick över på 2-3 dagar.

Andra gången va i mitten av november. Då tog det ca 1 vecka innan de blev helt perfekt igen.

Innan jul kom de igen det tog då bara 2-3 dagar innan de va borta.

Men varje gång jag gjort knä övningar på fotbolls träningen sen början/mitten av oktober har jag känt det. Det jag skrev ovan var sen efter annars har de gått över efter bara nån timme.

Nu i söndags (27/1-14), hade jag haft cup på lördagen. Den fortsatte på söndagen… Spelade bara 2x25min på lördagen med 6h mellan. Men i söndags… Efter att jag spelat 15 min gjorde de jätte ont i knät. Jag bytte såklart och sa att jag hade ont. Jag kunde typ inte stå rakt men de kändes inte när jag sprang. När jag väl satt ner höll jag benet halv böjt o de verkade som det gick över på 30-40 min

Nu gör de fortfarande lite ont om jag går i trappor eller så.

Jag tränade inte på hela jul lovet. Från oktober startade inne träningen. Och innan den ”vanliga” träningen springer vi 2km eller halv joggar, springer lite, går em bit osv. Jagr ovan som löpare och springer inte mer ön nödvändigt…

Vad kan detta bero på?

Vad ska jag göra åt det?

Jätte tacksam för svar!! 🙂

//Lisa

Svar:

Hej Lisa! Tyvärr är det alltid svårt att avgöra vad som är fel på enbart en skriftlig beskrivning, särsilt när det handlar om knäproblem. Tjejer som spelar fotboll är dessutom mer drabbade av knäproblem än inom många andra idrotter och åldersklasser. Därför har Fotbolls- (och handbolls-) förbundet givit rekommendation om särskild träning för unga tjejer. Programmet heter ”Knäkontroll” och är en serie övningar som din tränare kan göra med er alla i laget. Tala med honom/henne om det.
Om du har mycket besvär av ditt knä är det dags att ffå det undersökt så att man kan göra något åt det. Ta med dej din målsman (mor eller far) till en sjukgymnast eller läkare med idrottsinriktning. Klubben brukatr ha koll på bra sådana att hänvisa till.
En av de vanligaste knäskadorna är ”hopparknä”. Man har då ont i knäskålssenan där den fäster in i nedre delen av knäskålen, och det gör ont vid belastning, t ex gång i trappor. Om du har hopparknä är det särskild träning som gäller, något man behöver hjälp att lägga upp och lära sej.