Ont i ländrygg och höfter

Fråga:

Hej, jag har under en längre tid haft ont i höfterna och har gått hos en kiropraktor (6 ggr). Det visade sig vara bråck på ländryggen L5 och känns ok nu. Men jag har fortfarande problem med att det drar längre ned, typ korsrygg och övre bäcken när jag vrider mig åt båda sidorna och framåt/sidan. Jag har provat att springa igen men får då en strålande smärta längs bäckenets övre kant till höfterna. Ont får jag också när jag går på spinning och cyklar mtb och cyklar i tredje position. Kan även få extrem värk när jag står under lång tid och går uppför en backe (då jag måste böja ryggen framåt). Det går bra att träna styrka som knäböj och utfall. Sitter problemet endast i L5 och finns det bra övningar att göra för att stärka muskulaturen kring L5

Svar:

Med ländryggsmärta under längre tid, såsom sker vid diskbråck, tappar man en del av funktionaliteten; styrka, koordination, stabilitet och uthållighet minskar. Det är därför ofta nödvändigt att träna dessa förmågor specifikt för att få en bra situation. Brister i någon/några av dessa kan också vara direkt orsak till att diskbråck utvecklats, inte minst vanligt hos idrottande (!). Briser i dessa förmågor är inte sällan orsak till komplikationer i rehabiliteringen om de tränas slentrianmässigt utan att ta hänsyn till individuella behov.
För att veta vad som skall tränas, och hur, bör man utgå från en testning av desa variabler, något som kan ske hos idrottsläkare, sjukgymnast eller naprapat med sådan kompetens.
Dertta behövs: 1) förnyad bedömning hos kompetent vårdgivare 2) upplägg av träning efter vad som kommer fram i bedömningen, 3) utvärdering efter hand.