Ont i sena som används för att lyfta fot

Fråga:

Hej, tack för ett bra forum!

Jag har sedan drygt en vecka tillbaka haft problem med vad jag tror är tibialis anterior-senan som från muskel går över till en sena i foten. Jag är aktiv löpare och köpte nya skor med pronationsstöd för cirka två månader sedan. Har använt skorna till och från med har först nu kommit på att de troligtvis orsakar problem, dels genom att jag efter ett längre löppass får ont i vristen och att jag delvis också haft problem med underbenen i form av smärta. Förra gången jag hade problem var när jag använt skorna under ett längre pass, då fick jag vila ett par dagar och sedan gick det över. Använde därefter mina gamla skor och upplevde inga problem därefter. Dum eller ovetandes gav gick mig förra veckan ut på ytterligare ett lämgre pass med de nya skorna. På kvällen uppkom samma vristproblem fast den här gången sitter det i. Jag har dessutom fått en mindre knöl på senan där den fäster vid foten ungefär. Jag kör just nu alternativträning i form av cykel och crosstrainer men vill givetvis komma igång och springa igen så fort som möjligt. Smärtan känns när jag rör foten upp och ned till dess extremlägen. Känner ingen smärta när jag är varm. Har testat att springa några kilometer utan att det känns sämre efteråt. Min fråga är alltså om det kan förvärra att börja springa lite lätt eller om jag helt bör avstå från löpningen? Bör jag uppsöka idrottsläkare om inte knölen försvinner? Vad är det för knöl?

Mvh
Oskar

Svar:

Knölen på senan kan vara ett ganglion (sök på detta) ärrvävnad, mest troligt det förstnämnda. Om det inte besvärar föreslås att du låter det vara. Om det besvärar eller växer till bör man få en bedömning, hos husläkare, ortoped eller idrottsläkare.
Du bör avstå från smärtande aktivitet till det går över – det sker gradvis, olika lång tid, beroende på hur stor skadan/inflammationssvaret är. Successivt bör du kunna börja med löpträning igen (se RLS-schema under artiklar på denna websida). I mellantiden behåller du din träningsmängd med annan träning på samma nivå (om möjligt). 
Din relativt radikala introduktion av ny skotyp är nog boven i detta drama. Med successiv invänjning borde det går bättre, förutsatt att du verkligen behöver pronationshämning. 80% av alla vuxna pronerar mer eller mindre, vilket får mej att misstänka att naturen/Vår Herre tänkt att det är en bra lösning. Det ligger också i linje med senare tiders minimalisttänkande när det gäller skor och löpning.