Ont i vänster knä

Fråga:

Hej! 52 årig aktiv man. Jag spelar tennis och när jag spelade för tre veckor sedan så kände jag plötsligt en skarp smärta under en boll. Trodde det var kört men smärtan försvann och jag kunde spela vidare. Efter det har jag haft lite molande värk från och till. Spelar även golf och efter denna händelse känner jag av lite värk dagen efter spel.

Kör även en del crossfit. Oftast gör det bara ont då knät kommer i ett visst läge. Tex om jag går ner eller uppför trappor o knät kommer i ett visst läge.

Idag spelade jag tennis och det gick bra tills det plötsligt gjorde ont under en spelar boll. Smärtan går dock bort fort och jag kan spela vidare. Det kommer som sagt bara i vissa lägen.

Har googlat lite och det som känns närmast är nedan diagnos. Vad tror du och hur ska det behandlas?

PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM/FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PFSS)

Svar:

Hej Tomas!

Främre knäsmärta är en symptomdiagos, d v s där orsaken är okänd, och som lämnar dörren öppen för flera olika orsaker, t ex hopparknä/jumpers knee, slemsäcksinflammation/bursit eller meniskskada. Momentan (hastigt påkommande och hastigt försvinnande) smärta som är lägesberoende kan tala för meniskskada, allt i från meniskruptur till mindre distorsion, men utesluter inte andra diagnoser. Skador på menisk är vanligt i befolkningen, och om symtomen är små eller få brukar de minska eller läka med tiden. Om inte, och/eller om besvären är betydande, föranleder det bedömning hos knäkunnig läkare. Fortsatt fysisk aktivitet är att föredra, såvida det hela inte blir värre på sikt.