Ont i vänster skinka/baksida lår

Fråga:

Hej!

Jag har under ca 2 års tid haft ont i vänster baksida ben och skinka. Förr gjorde det ont bara när jag sprang eller gjorde vissa rörelser, men nu gör det ont hela tiden.

Det onda sitter mitt i skinkan, långt in, känns som om det börjar en bit från sittknölen, och det onda fortsätter sedan ned mot baksida lår.

De rörelser som gör mest ont är när jag:
* Drar benet bakåt
* Springer/joggar och skjuter ifrån
*Vid stretching: ligger på rygg, höger ben längs golvet, vänster ben upp i luften och lutar benet mot höger.
* Vid stretching: Står upp och korsar höger ben över vänster och lutar mig fram med tyngden och sträckning i vänster ben.

Jag undrar vad jag skall göra åt detta. Jag har försökt stretcha lite varje dag, men det verkar snarare som om det blivit värre.

Jag har också under några år haft handväska (ganska tung) på vänster axel samt alltid suttit med benen korsade på jobbet hela dagarna. detta har jag slutat med sedan 1,5 månad tillbaka, för att se om det gjorde ngn skillnad. Tyvärr hjälpte det inte.

Jag är också rädd att jag ”kompenserar” när jag prommenrar och tränar för att det inte skall göra ont och på så vis belastar resten av korppen fel.

Tack på förhand

Svar:

Troligen har du ett smärttillstånd som rest av en inflammation i infästningen av lårbicpesmuskeln i sittbensknölen (tuber ishiadicum), s k tendinos. Det avhjälps med särskild individualiserad träning och töjning, för vilket du behöver instruktion. För att fastställa rätt diagnos och terapi kan du t ex söka hos din idrottsläkare.