Ont i vristen

Fråga:

jag har börjat löpträna för 5v sen. Och har följt ett bra träningsprogram med minimal upptrappning varje vecka för att vänja kroppen vid de nya påfrestningarna som löpningen innebär.
I förra veckan kände jag lite smärta i vristen inför ett träningspass och tog då en ordentlig promenad som uppvärmning. Passet gick bra men dagen efter vaknae jag med en smårta i vristen.
Smärtan sitter mest på insidan, precis bakom knölen, men även på utsidan bakom knölen. det gör ont när jag trycker på detta område samt när jag går. Att vinkla ner foten går bra, men att vinkla foten uppåt gör väldigt ont. Jag har också svårt att stödja på den foten.
Hur ska jag gå vidare så att jag stärker mina vrister och vad gör jag i detta akutskede?

Svar:

Du har möjligen en överbelastning av någon av senorna till muskler som koordinerar och stabiliserar foten i sidled, vilket är relativt vanligt efter att ha passerat de första milen då man börjar löpträna. Orsaken är att dessa muskler (ännu) inte är tillräckligt tränade för det du försöker göra. 
Lyssna till kroppens signal om att under en tid få läka överbelastningen i fred, och under tiden träna upp koordination och styrka i de muskler som inte hänger med i utvecklingen. Det görs bäst med ”koordinationsträning”, helst med någon kunnig som visar, eftersom det annars kan vara svårt att få tillräckligt hög kvalitet i träningen så att det räcker till. ”Balansplatteträning” är ofta inte tillräckligt för de krav som ställs, men är betydligt bättre än att inte träna alls.
Under tiden som skadan får läka bör du underhålla din kondition med annan träning (simning, cykling, spinning, cross-trainingmaskin, roddmaskin m m), så att du inte tappar det du redan tränat dej till.
När du återgår i löpning bör du göra detta successivt, och tänka på att trappa upp löpningen långsammare än du gjorde förut.