Ont på insidan av vaden vid löpning

Fråga:

God kväll!
Måste inledningsvis berömma sidan, mycket bra! Mitt problem är att jag på sista tiden har börjar få någon konstig, stickande känsla en decimeter nedanför knät, mot insidan av vaden. Det sista halvåret har jag tränat, förutom min vanliga löpträning (2 mil/vecka), aerobis, friskisjympa och dans några gånger i veckan. Jag vet inte om det har något samband. Jag har ett par löparskor som är ett halvår gamla som ska bytas nu inför nya året; mina andra skor är ”vanliga jympaskor” som jag inte har känt något konstigt från.

Tacksam för svar!

Med vänliga hälsningar,

Svar:

Hej!
Tack för dina vänliga ord, det betyder mycket för oss!
”Stickningar på insidan av underbenet 10 cm nedom knät” låter som ett typiskt fall som man behöver undersöka för att kunna säga något specifikt om. Det är lätt att tänka sej att en överbelastning är orsaken, men eftersom det finns flera strukturer (muskler, senfästen, skelett och benhinnor) i området är det inte lätt att säga vad/vilket som falerar. Man behöver också göra några funtionella tester som vägledning, och får höra mer detaljer om hur/när det uppkom och hur det utvecklat sej, något det tyvärr finns för lite utrymme för här.
Bra idé att byta ut dina löparskor, som nu sjunger på sista versen. Skor och fötter är det i särklass vanligaste problemområdet hos löpare. Relativt ofta, flera gånger varje vecka, kommer löpare till IMES-mottagningen med problem som direkt kan härledas från skor. Löplabbet och Runners Store är exempel på butiker där man kan få bra service i valet av rätt skotyp om man bor i Stockholmsregionen.
Om du vill ha mer hjälp med ditt problem bör du beställa tid hos en idrottsläkare, t ex hos oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se.