Ont trampdynan

Fråga:

Hej, Har under en tid ca några månader haft ont i min vänstra fot, mellan andra och tredje tån, precis i ”skarven” mellan trampdynan och hålfoten. Det gör förbaskat ont. Det känns som någon slag nervskada, för om man trycker där strålar det ut i ffa andra tån. Man kan känna en svullnad precis där det gör ont. Jag är ganska aktiv, springer och styrketränar samt har ett jobb där jag går och står en hel del, jobbar 23 år inom vården…. Tacksam för svar.

Svar:

Det kan röra sej om Mortons neurom, ett lokalt nervproblem som beror på långvarigt tryck mot nerven, inte sällan p g a ofördelaktigt skoval. Man bör bekräfta diagnosen med en undersökning hos (husläkare,) ortoped eller idrottsläkare. 
I första hand bör man se över dina skor. De bör ge god plats åt hela foten, ffa framfot och tår. Trånga skor, pumps och skor med hög klack skall undvikas. Man bör i första hand pröva skoilägg med främre pelott, som sprider tårna och avlastar det aktuella området. Om detta inte hjälper kan kortisoninjektion prövas, och i sista hand gäller kirurgisk åtgärd.