Ont under höger fotknöl

Fråga:

Hej Dr Leijonwall.

Jag har alltid motionerat och sprungit en del. För cirka 2,5 år sedan bytte jag skor till ett par med pronerande stöd och då började jag få återkommande problem med höger insida av foten precis under fotknölen. Jag bytte förra året skor igen till ett par neutrala skor och det blev lite bättre. Nu har jag haft ett uppehåll med löpningen ett tag då jag är aktiv inom annat på sommaren. Jag började springa korta distanser för 2 veckor sedan och med ca 3 dagars mellanrum eftersom att jag känner till mina tidigare besvär med foten och jag känner redan att det är på väg tillbaka. Vad kan detta vara/bero på? Jag känner även smärtan när jag exempelvis går ner första biten i en knäböj Och konstigt nog så känner jag även en liten konstig smärta när jag går som sitter under stortån eller runt det området. Tacksam om du kunde återkomma med svar så snart som möjligt.

Svar:

Ont under fotknölen på insidan av foten (distalt om mediala malleolen på läkarspråk), och dessutom under stortån kombinerat med pronatinshämmande skor talar för besvär från senan som kröker stortån (flexor hallucis longus), en relativt vanlig sak vid överkompenserad pronation (skor med sula som tippar foten-”pronationsstöd” eller skoilägg med samma funktion). Att det känns vid benböj första biten beror på att det är den del av benböjen som kräver mest stabilitet, något som bl a åstadkommes med att spänna stortån (flexion).
Mitt råd är att inte kompensera vanlig pronation. 80% av alla vuxna pronerar – alltså är det att betrakta som normalt. Först när pronationen i det enskilda fallet kan bevisas förorsaka besvär (=sällsynt) bör man överväga pronationsstöd för foten.