Ortopediskt problem?

Fråga:

Hejsan John.

Har varit på napralogica och det var en upplevelse. Tyvärr känns det som att det inte finns en quickfix på mina problem så jag vet inte om jag ska fortsätta att åka till dem.

Jag känner att det är samma grundproblem som när jag kom till dig första gången. Jag kan inte stabilisera bäckenet och jag kan inte bära upp överkroppen från bäckenet. Bäckenet är ju basen i pelaren som ska bära upp överkroppen, den behöver vara stabil för att klara det och jag känner att den inte är det. När jag rör mig trycks bäckenet bakåt och jag tippar framåt med överkroppen, samma sak när jag ska lyfta och arbeta med armarna. Baken fungerar inte dynamiskt och aktiveras inte när jag rör mig. Kan handla om att jag inte kan få bäckenet i rätt position och att den djupa magmuskeln inte stabiliserar framifrån. Även när jag sitter så trycks överkroppen ihop nedåt mot bäckenet och framåt, jag kan inte bära upp den korrekt och jag känner att den inre muskelkorsetten är helt försvagad och inaktiv. För att kompensera så spänner jag yttre muskulatur på olika sätt beroende på vad för rörelse jag försöker utföra.

Skillnaden från förra gången är att jag nu inte har någon förmåga alls att aktivera den djupa magmuskulaturen medvetet vilket jag ändå kunde lite förra gången och även bäckenbotten är helt inaktiv och de aktiveras inte automatiskt om jag försöker göra stabiliseringsövningar. Känns som att jag stabiliserar helt med bröstkorgen och nacke, axlar, ja all muskulatur uppe vid överkroppen mycket mer än förra gången. Resultatet blir att hela bröstkorgen blir alldeles åtstramad inåt nedåt och att jag blir jättestram och ihopdragen i den yttre magmuskulaturen vilket i sig håller kvar kroppen i fel hållning och rörelsemönster och förhindrar rätt muskler att kunna komma till tals så att säga och det känns som att ha en tvångströja på sig. Det som skiljer sig åt från när jag sprang och nu är att jag nu varit tvungen att arbeta med armarna hela tiden, vilket jag tror förvärrat problemet. Jag försöker töja o strecha men det sitter som betong. När jag stabiliserar kroppen så gör jag det genom att på inandning spänna mellangärdet och bröstkorg inåt och dra fram bäckenet genom att spänna och dra yttre magmuskeln mot mellangärdet. På grund av detta blir det så spänt i mellangärdet och bröstkorgen att nerver och organ hamnar i kläm och jag tror att signalerna till musklerna är hämmade. Jag upplever att den muskulaturen har tagit över funktionerna för bäckenbotten och transversus. Även felaktig användning av musklerna i överkroppen som styr andningsmuskulaturen, vilket resulterar i att bålen liksom jobbar helt bakvänt.

Känner att det är helt avgörande att få igång transversus abdominis så att jag kan stabilisera bäckenet aldrig så lite, men vet inte hur jag ska lyckas eftersom varje gång jag försöker så är det muskulaturen vid bröstkorg, de yttre stora muskelgrupperna samt nacke och axlar som kliver in och tar över även om jag ligger på rygg med böjda ben och bara försöker slappna av i resten av kroppen samtidigt som jag försöker aktivera nedre delen av magen. Det bara går inte, istället drar jag den yttre magmuskeln uppåt mot mellangärdet istället. Att göra övningar där de yttre musklerna ska vara delaktiga funkar inte på något sätt. Jag fungerar liksom helt omvänt med stabiliseringen upptill och utvändigt istället för nertill o invändigt.

Ryggraden känns väldigt framåtroterad vid nacke och axlar samt bröstryggen. Skuldror likaså. Kan det finnas något i ryggraden som gör att stabiliseringsmusklerna helt lagt av? Har fått höra att jag har förkalkningar i höfterna men eftersom jag började återfår en funktion i den djupa bålmuskulaturen så känns det inte som att det skulle vara problemet.

Svar:

Jag har svårt att se vilken specifik fråga du har till mig som idrottsmedicinare. Jag får intrycket av, vilket kan vara fel, att du hamnat i ett detaljtänkande som inte är hjälpsamt för dig, och som dessutom gör det svårt att precisera en fråga som kan passa in i denna enkla frågespalt. Min tanke blir då vad som skulle hända om man tänker tvärt om, att utgå från helheten. Om man tillåter sig den tanken, är det kanhända mer hjälpsamt att söka en sådan terapeut, t ex en sjukgymnast med Basal Kroppskännedom (BK) som inriktning. Sådan finns t ex i Stockholm på Tavastkliniken, en även ute i landet (om man gör en nätsökning).