Osteit Pubis?

Fråga:

Har en trettonårig fotbollsspelande kille som har fått problem. MRI visade på måttligt intensiva märgödem i bäcken och lår. Även Tendenit och peritendinitretning inom senor och senfästen. Även bilateral stressrelaterd osteit i sittbenet med ringa till måttlig tendenit.
Har blivit ordinerad vila med rehabövningar för att förstärka bål och rygg.
Är det allt eller har Du några andra erfarenheter av detta och vad skall man göra?
Pojken tycker att allt känns jobbigt just nu hur skall man motivera honom.Han har nu vilat i 2 månader. Simmar 1 gång i veckan och tränar på motionscykel.

Tack för svar Hälsningar Iréne

Svar:

Hej!
Man måste se hela svaret från MR komplett, samt känna till bakgrunden, för att kunna bilda sej en uppfattning om vad som behövs. Märgödem i bäcken och lårben, tendinit/peritendinit med samtidiga osteittecken är ett allvarlig tecken på överbelastning, varför en omläggning av träningregimen är helt nödvändigt. Nästa steg i sjukdomsprocessen är annars stressfraktur.
”Vila” är aldrig något jag rekommenderar, men däremot avlastning av drabbade strukturer med noggrannt upplagd schemalagd rehabträning. Rehabträning syftar till att underhålla kvalitéer som styrka, uthållighet, koordinationsförmåga och kondition, för att underlätta återgång till normal aktivitet, och brukar vara motiverande i sig. Om ambitionsnivån är hög bör denna tillhandahållas av terapeut med särskild idrottskompetens. Sådan finns t ex hos oss på mottagningen Idrottsdoktorn.se.