Överansträngning i muskel fästet

Fråga:

Hej jag är 15 år gammal. Och jag har ett litet problem som jag har några frågor om.
Problemet är något som upp kommit nu bara för nån dag sedan. Jag har ont i armbågen på ett speciellt ställe, det gör ont när man böjer lite snett utåt med armen eller trycker på den punkten. Skolsköterskan förmodar en överbelastning i något fäste och rekommenderade mig att vila armen i 3-4 dagar.
Nu till min idrottshistoria: jag har paddlat i ca 5 varav 1 seriöst dvs 5-6 träningar i veckan + gymm nu på senaste har jag fryst gymkortet på grund av smärta i främre delen av knät och ömhet i knäskålen i samtycke med sjukgymnast. För ca 2 veckor började min sesongs vila som varade fram tills lördagen den 5/12. Sedan började jag träna som vanligt. Efter andra träningen kände jag ett lätt tryck i höger armbåge. Min fråga är: kommer överbelastning ifrån att jag började träna plötsligt igen?
Och hur länge borde jag vila tills jag kan träna normalt igen?
Borde jag kolla upp det? Är det allvarligt?

Svar:

Hej Greta!

Beskrivningen du lämnat tolkar jag som en överbelastning av ett sen- eller muskelfäste. Om man nybörjar eller återkommer i idrott där musklerna belastas mycket, och gör detta på ett intensivt sätt uppstår ofta en reaktion i sen- och muskelfästen. Det är en del av kroppens sätt att läka en skada. Kroppen säger med smärtan åt dig att ta det lite lugnare. Om man inte respekterar kroppens signaler kommer ibland muskeln att uppfatta det hela som en vävnadsskada, vilket startar en inflammationsprocess. Det kan värka och göra ont både i vila och belastning, kan vara lite svullet, och gör att kroppen behöver vila. Efter ett tag, kortare hos yngre, läker inflammationen och det är ok att fortsätta med idrotten. Under tiden som man återhämtar sig kan man träna annat som inte gör ont.