Överansträngning/Utmattning?

Fråga:

Hej!

Jag är en löpare som springer ca 6 mil i veckan. Jag har dock mer och mer fått problem med någon form av träningsrelaterad utmattning eller överansträngning. Detta yttrar sig framförallt som värk i kroppen (ej träningsvärk) och huvudvärk – som en rejäl förkylning fast utan de typiska förkylningssymtomen (snuva, ont i halsen osv). Dessa tillstånd återkommer dock oregelbundet och följer inte nödvändigtvis hur hårt jag tränar. Det började hända för två år sedan – då fick jag 2-3 episoder med detta. Förra året var det kanske 4-5 stycken. I år har det dock blivit uppåt tio och för den senaste månaden har jag inte lyckats träna ordentligt överhuvudtaget. Det har också blivit mycket enklare och tydligare att se hur en träningsrunda direkt resulterar i huvudvärk och sedan efter en halvtimme-timme även värk i resten av kroppen. Sedan klingar det långsamt av under ca en vecka. Jag har kollat näringsvärden och blodvärden nyligen. Svårt att veta var jag ska vända mig med en så diffus fråga, så jag är mycket tacksam för svar! Husläkaren tyckte bara att jag skulle sluta träna…

Svar:

Man behöver först utesluta annan orsak än utmattnning/överträning, samt som så inte är fallet, överväga om det är rimligt att du har ett utmattningstillstånd, och på vilken nivå. När det är utfört kan en behandling designas. 
Den mest effektiva utredningen och behandligen är att träffa någon/några med erfarenhet av sådana tillstånd. Den bäst dokumenterade formen av utredning och behandligen är multimodal, vilke innebär att flera experter är med om bedömning och behandling. Hos oss arbetar vi därför i team med läkare, psykolog och fysioterapeut/napraat/coach tillsammans med den som söker hjälp. I praktiken träffra man oftats först läkare, vilket man själv kan boka tid för på nätet. Därefter erhålls en tid till psykolog och fysio/napr/coach, för bedömning, varefter beslut fattas om att designa en behandlingsplan.