Överträning

Fråga:

Hej! Jag är kvinna på 50 år som har idrottat hela mitt liv. Vanligtvis tränar jag löpning ca 3 ggr/veckan. Nu är det vinter och skidåkning som jag älskar. Det har blivit väldigt mycket skidåkning, ca 6 dgr i veckan, mellan 15-25 km varje pass. Nu har jag fått svårt att sova. Jag svettas på nätterna. Är också stel och har smärta i vad och axlar. Tror du att jag är övertränad? Och hur bör jag träna vidare? Älskar skidåkning men förstår att mängden inte är hälsosam. Tacksam för svar

Svar:

Om man dubblar träningsmängden drastiskt får man dessvärre räkna med bakslag, i synnerhet om tillräckligt med återhämtning saknas. I 50-årsåldern får man dessutom p g a ålder räkna med långsammare återhämtning. Man bör i allmänhet sträva efter balans mellan idrottsliga krav och förmåga. Om man ökar kravnivån så att den överstiger förmågan ökar risken för överbelastning i olika form.

En annan aspekt att ta hänsyn till hos kvinnor är klimakteriella fenomen, vilket påverkar olika mycket individuellt. Övergångsbesvär har potential att påverka idrottsutövande.

Klimakteriet inträffar i genomsnitt vid 51 års ålder. Exempel på vanliga fenomen är värmevallningar, svettning, hjärtklappning, sömnsvårigheter, nedstämdhet, oro, huvudvärk, vattenkastningsbesvär.