övervikt och jogging

Fråga:

Hej!

Jag har en rejäl övervikt som jag fokuserat jobbar med nu. Är 37 år och var fram tull för 12 år sedan ganska tränad. Nu till min fråga: jag längtar efter att springa igen. Men är otroligt rädd att jag förstör mina knän. Har inga problem med knäna. Är det farligt att börja jogga?

Svar:

Om du är frisk för övrigt finns inga hinder för att börja jogga/löpträna. Men tänk på att börja försiktigt och trappa upp träningen långsamt. Det går nämligen fortare att få kondition och orka springa än vad det tar för alla vävnader att vänja sej och vara tåliga för belastning.
I rehabsammanhang brukar en vanlig utgångspunkt vara att först bestämma en önskemängd träning, t ex 30 minuter 3 gånger/vecka, som mål. Börja första passet med att bara springa i lugnt tempo 5 minuter och gå sedan resten. Upprepa likadant under första veckan. Vecka 2 ökas löplängden till 10 minuter och resten promenad. Fortsätt sedan att öka 5 min/vecka tills målet uppnåtts. OBS! öka inte löphastigheten förän du klarar de måsl du satt upp – ”öka en parameter åt gången”. När du nått målet kan du välja att fortsätta på denna nivå eller sätta upp nytt mål. 
Om du är mer än lätt överviktig är denna takt för snabb, och du bör minst halvera mängden löpträning; öka enbart 5 minuter var annan vecka i löpmängd. Om du inte klarar den takten bör du ha en individuellt upplagd träning, t e hos Löparkliniken som är erkänt duktiga på och har stor vana av detta.