Överviktig?

Fråga:

hej!
jag har precis nyss fyllt 18år är alltså 93a. jag väger 112KG. jag har grova muskler runt om, förutom magen där nere och åt sidan, vad ska jag göra för att minska fettet runt magen. jag tränar mma, drf väger jag mycket.

Svar:

Det går inte att minska fettet bara lokalt runt midjan, såvida man inte avlägsnar det kirurgiskt.
För att minska på kroppsfettet behöver du lägga om livsstil, d v s äta annorlunda och träna annorlunda. Exakt hur just du skall göra beror på din nuvarande situation, och din motivation till livsstilsförändringen, som inte är så lätt som man kan förledas att tro. För att lyckas behöver du praktisk handledning av någon som är seriös. Olika bantningsmetoder kan man läsa om i massor på nätet, i tidningar och böcker. Gemensamt för de flesta är att det är fullt möjligt att gå ner i fettmassa några kilo, men omöjligt att behålla sin form på sikt. Nya ”metoder” dyker upp hela tiden, nu sist ”fett-och-proteindiet” som dessutom ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.
Principen för att gå ner i fettmassa är att äta mindre med energi än man gör av med. Att behålla sin vikt handlar om att göra av med lika mycket energi som man stoppar i sej. Det måste alltså vara en balans mellan intag och uttag på sikt genom att äta balanserat och träna eller vara fysiskt aktiv därefter.
Du behöver lära dej lite mer om kost och träning för att själv kunna hantera situationen, och det kan man göra genom att välja en bra och seriös handledare. Den som är expert på området hos oss är Anders Lidestam, som du kan nå via mail till denna adress.