Problem med benhinnor

Fråga:

Hej!
Jag har väldiga problem med mina benhinnor. Problemen kom under gymnasietiden då jag sprang väldigt mycket, på hårt underlag, och inte tog hänsyn till smärtan för att jag älskade löpning. Nu tränar jag mest styrka på gymmet och deltar i gruppass men undviker hopp och hårda stötar med benen så mycket som möjligt. Men jag har fortfarande ont. När jag sitter ner med ena benet över det andra så spänner det/ stramar i framsidan på benet. Är det benhinnorna som spökar då med? Går det att göra något åt det mer än att vila? Jag pronerar med mina fötter, men försöker vara duktig att använda specialgjorda iläggssulor i de flesta skor, men kan platta skor vara någon orsak eller vad ska man mer tänka på? Vore väldigt tacksam för svar för det är ingen trevlig smärta. Och jag brukar höra/har läst att för de flesta kommer det i början på löpsäsongen men går över efter ett tag, men för mig känns det aldrig som att det går över, börjar undra vad som är fel… vänliga hälsningar Sara

Svar:

Man behöver fastställa vad som förorsakar dina underbensproblem, genom en funktionell undersökning. Det kan nämligen ha flera olika orsaker, se bl a denna länk och tidigare svar på samma frågeställning.
Sök i första hand hos din idrottsläkare, alt till ortoped med idrottsmedicinsk utbildning. Först därefter kan man ge råd om botemedel.