Problem med foten hjälp

Fråga:

Hej,
Under senaste 1år och 10 månaders tid har jag haft problem med min högra fot.
Jag minns dock inte exakt vad som gjorde så att jag fick mina problem, men i samma veva som jag fick ont så trampade jag ner i ett järnvägsspår på jobbet och körde väldigt tunga pressövningar på gymmet (Benpress, Squats, Marklyft m.m) något av detta ledde till att foten svällde upp rejält och jag började halta under ca 1månads tid, jag var sjukskriven i 2 veckor totalt, eftersom jag inte kunde gå pga smärta.
i samma veva då jag skadade mig skickade fick jag göra en skelett röntgen. Bilderna visade inga skelett skador alls. Och de sa till mig att mina problem borde försvinna ganska snart om jag bara tog mig tid och vilade. Okej tänkte jag, men jag har ett jobb att sköta hur kan jag vara hemma hela tiden…?
Men så kom det ett varselt på jobbet. jag fick gå hem såklart pga jobbrist. va bra tänkte jag då kan jag vila och kanske bli bra i foten.
Tiden gick och jag hade fortfarande problem, svullnader och klick ljud ifrån foten när jag gick runt, speciellt ner för trappen. då klickar det extra mycket. (än idag så klickar det).
Efter ca 6-8 månader med problem med foten så kontaktade jag vårdcentralen igen, då fick jag träffa en ny läkare som skickade mig till en magnetröntgen pga att jag fortfarande hade ont.
Bilderna visade att jag hade Os Trigonum Syndrome (Läkaren bifograde denna sida till mighttp://www.foothealthfacts.org/footankleinfo/os_trigonum_syndrome.htm), Men annars såg allt bra ut.
Läkaren skrev remiss till en ortoped, Jag fick vänta 4 månader innan jag fick träffa henne. hon sa att hon inte kunde hitta några problem på mig förutom att jag har plattfota och att ett par gjutna skoinlägg skulle kunna få bort mina problem, (men gjutna fotinlägg använder jag redan).
Jag var missnöjd med den bedömningen och kontaktade min läkare på vårdcentralen igen. Han skrev en ny remiss och jag sökte genom vårdgarantin till stockholm till en fotspecialist på sophiahemmet. (Per-henrik Ågren)
Hans bedömning var att senan (tib post) spänner sig och att jag är stram i vaden (gastroc)
han återgärd var mer eller mindre att bygga om foten så jag fick ett fotvalv pga min plattfot, samt förlänga vadmuskeln och uppstramning av tip post senan.
det lät inte så roligt. Så jag kontaktade min läkare på vårdcentralen igen och begärde en nyremiss till fotspecialisten hemma i min komun.
Den nya fotspecielisten gjorde sin bedömning och sa att jag var fruktansvär stram i vadern. han vill alltså skära av en bindvävshinna vid vadern så att foten kan sträcka ut sig så jag kan få ett fotvalv.
det lät inte så farligt i mina öron,
Men nu i veckan pratade jag med min sjukgymnast, Han menar på att om det nu vore så att bindvävshinnan/senan/vaden är för stram så skulle jag teoretisk sätt kunna stretcha ut denna. I mina öron låter det inte orimligt att kunna stretcha ut detta men jag vet inte vem jag ska lita på.
Jag är alltså helt paff nu och vet inte vad jag ska tro på eller vad jag ska göra. det är inte långt kvar till min planerad operations dag. Vad ska jag göra? Är det någon mer jag kan prata med innan jag bestämmer mig för att göra operationen?
Fotspecialisten sa att bindvävshinnan som han skär av kommer att växa ihop igen, stämmer detta?
om jag nu skulle göra denna operation vad finns det för risk? (han sa att det inte fanns någon risk alls och att det var en liten operation)

Mvh
Tommy

Svar:

För att ge sig på någon ”second (third?) opinion” om diagnos och behandling behöver man göra en egen undersökning, varför jag i det här fallet får avstå. Jag tycker det vore rimligt att konfrontera den ena eller andra kirurgen med sin kollegas bedömning, för att få ett konsensus. Mitt råd blir att be den kirurg du valt för operation ta kontakt med den andre kirurgen så att de kan enas om vad som är bäst att göra. Det går att skjuta på operationen om det blir snålt om tid för detta innan.