Problem med vaderna

Fråga:

Hej, jag har problem med mina vader. känns om att vaderna blir spänd och ignorerar jag spänningen och fortsätter att gå så känns det som att fötterna blir ”trötta” efter ett tag, så får jag stanna en stund, trampa på stället eller stå helt stilla så blir det bra igen, fortsätter att gå med så kommer problemet igen.. samma sak vid löpning.
bytte skor för kanske ett halvår sedan, hade problemet innan dess trodde att ett sko byte skulle få det att försvinna, men icke.

har försökt stretcha före och efter och under träning, ingenting verkar hjälpa.

gick och sprang mycket förut då jag gick ner i vikt, nu försöker jag gå ner i vikt igen, men det är så svårt då jag har detta problem.
började få detta problem efter att jag var med mina vänner på boda borg och då hade jag ont i hela kroppen i flera veckor efter den dagen, inklusive vaderna, kan det ha med det att göra?

Men jag har hört att om man tränar så kommer kroppen att bygga ådror och anpassa sig efter träningen så att musklerna får den syre den behöver.. känns som att vaderna blir inte bättre ju mer jag tränar. har tränat mycket nu hela sommaren och tränat trots vaden för jag tror ju att det ska bli bättre, att kroppen ska anpassa sig.. men det händer inget, är så frustrerande!

jag gör alltid en lång uppvärmning innan träning också, halva vägen går jag med stavar, börjar långsamt och ökar helatiden. vaden brukar börja spöka redan under uppvärmning, men för det mesta då jag börjar anstränga mig mer.
Men man kan ju inte slögå hela träningspasset, det bränner man ingenting på! man får inte ens upp flåset!

har problem med ena fotleden också (samma ben som vaden spökar mest, båda vaderna är en plåga dock) kan helt plötsligt bli halt helt utan anledning i fotleden, har varit hos sjukgymnast men utan större framgång… fått ett träningsprogram för leden, hjälper någorlunda tycker jag ändå.

träningen jag gör för fotleden är att jag står med halva foten på ett trappsteg så lutar jag foten så tårna pekar mot golvet så långt jag kan utan att glida av, sedan vinklar jag upp foten igen till ursprungligt läge.

fotleden för mig är det minsta problemet jag har, men jag tänkte om det kan ha nått med det att göra, vilket jag inte tror.. för det problemet har jag haft sen grundskolan.. detta vadproblem har jag nog haft i ungefär ett års tid.

äter nyttigt, så brist på någonting kan jag väl ändå inte ha.

hoppas på svar!
Mvh Sandra

Svar:

Möjligen är dina underbensmuskler feltränade, d v s att de inte har tillräcklig uthållighet och/eller koordination för det du utsätter dem för. En annan felkälla kan vara ofördelaktig fot-, fotleds- eller knäledsställning som gör att du belastar musklerna assymmetriskt. För att veta det behöver man testa och undersöka, och få fler uppgifter om din ålder, träningsrutin o s v. Sök hos idrottsläkare eller idrottssjukgymnast/naprapat med löpningserfarenhet för detta.