Puls vs flås

Fråga:

Hej. Jag har börjat träna med pulsklocka då jag kör träningspass på cykeln. Min vilopuls är ca 68 och maxpuls runt 180. Jag tycker mätaren ger olika utslag från likadana pass. En dag körde jag ett pass på 1,5 tim och hade 139 i medelpuls. Körde ett ungefär lika hårt pass dagen efter med 109 i snitt. Under detta pass maxade jag uppför en backe och hade på toppen 174 i puls. Körde sedan ganska lugnt i ca 10 min innan jag körde järnet igen på en raksträcka i drygt 1 minut. Hade 138 när jag började, under hårdkörningen sjönk den till 85-90!! i puls och steg inte efter jag slog av på tempot. Jag flåsade lika frenetiskt som jag gjort 10 min tidigare då jag hade 174. Är detta över huvud taget medicinskt möjligt, och vad är det i så fall för fenomen. Eller ska jag helt enkelt konstatera att pulsklockan inte fungerar som den ska? Tack på förhand för svar.

Svar:

Fenomenet består mest sannolikt av mätfel. Pulsklockor har av en eller annan orsak (dålig hudkontakt, nedsatt transmission, batterifel m m) mätfel. Oftast rör det sig inte om fel på produkten, utan om felaktigt handhavande eller otillräckligheter i konstruktionen, ibland kombinerat med att producenterna av pulsklockor lovar mer än vad man kan hålla.
Golden standard för momentanpuls är fortfarande att mäta pulsen manuellt, över handleden eller på halsen. Vid kontinuerlig pulsmätning lämpar sig pulsbälte runt bröstkorgen bäst.