Rehabilitering skadat ligament axel?

Fråga:

Hej jag är kille och 26 år. Spelar bla handboll till vardags och fick en ganska kraftig ligamentsskada i höger axel för ca 5 veckor sedan under en handbollsmatch. Röntgen visade ca en dubbelt så stor förskjutning mellan benen i axeln i jämförelse mot den friska axeln. Min fråga är om det finns några sätt att rehabilitera min skada eller om det endast är vila som gäller. Läkningen har gått framåt ganska fort sedan skadetillfället men känns ha avstannat något. Jag kan fortfarande inte göra en armhävning utan att kroppen säger ifrån. Jag är medveten om att jag ej bör utöva handboll då kaströrelsen ej lämpar sig men jag tränar även MMA vilket jag känner ett sug av att få gå på igen lite smått. Hämmar det läkprocessen så länge jag belastar axeln utan nämnvärd smärta eller kan det verka fördelaktigt att aktivera musklerna kring axeln på något sätt.
Mina frågor är alltså. Finns det några övningar på gymmet/hemma som kan påskynda läkningsprocessen samt kan jag belasta axeln med en sport som MMA utan att hämma läkningsprocessen så länge det ej smärtar. Jag är införstådd med att MMA inte är den optimala sporten vid idrottsskador men utvalda delar fungerar utan att axeln säger ifrån i nuläget.
Mvh Andreas

Svar:

Jag utgår från att din skada är på ligament i anslutning till leden mellan nyckelben och axel, AC-leden. Ingen övning kommer att göra att din axel läker snabbare. Snarare bör du undvika alltför stor belastning eller helt avstå från övningar som smärtar. Kroppen tar hand om läkningen så bra som det går, så längde ud inte äverntyrar den processen. MMA och handboll är såeldes något man kan börja med efter läkning. Inget hindrar dock från all annan aktivitet som inte smärtar.