Revbensont vid löpning.

Fråga:

Jag blir 16 år detta året och jag har haft ont vid det nedersta revbenet på höger sida i ca 3 år. Smärtan kommer när jag springer i ett tag och jag behöver inte alltid bli särskillt trött innan jag får ont. Jag är en aktiv och vältränad fotbollsspelare. Smärtan kan liknas vid håll fast mycket värre. Jag har varit hos läkare för något år sedan och de trodde att det var så att min interkostalmuskel var lite skadar och krampar när jag springer. Jag fick övningar som jag skulle göra, men de har inte hjälpt. De röntgade mig och sa att det inte var något med njuren. Jag inbillar mig iaf att det gör lite lite ondare när jag andas in. Smärtan går över efter ett par minuter och sen kan jag springa ett litet tag innan jag får ont igen. Min sjukgymnast kände bakom mitt revben för att se om jag hade ont där och där var något ställe där som jag hade ont på när han tryckte. Annars får jag inte ont av att trycka vid revbebet när jag har ont.

Så jag undrar: vad kan det vara och vad kan jag göra åt det?

Svar:

Mest troligt handlar det om en överbelastning av bukmuskulaturens eller dess senas infästning i nedre revbenskanten. Det sker bl a vid otillräcklig styrka någon/några av de tre muskellager som omgärdar buken, vid otillräcklig bålstabilitet och/eller vid ofördelaktig löpteknik.
Rätt åtgärd är i så fall träning och korrigering av löptekniken, men först ordentlig diagnostik, hos t ex idrottsläkare eller naprapat/sjukgymnast med löpinriktning.