Ruptur peroneus sena

Fråga:

Hej!
Har via MR fått diagnosen längsgående ruptur i peroneus senan. Är drygt 40 år och vanligtvis mycket aktiv (löpning, tennis, gympa, skidor både plattförs och utförs, skridskor, osv), och är nu begränsad p.g.a. smärta. Läkaren rekommenderade stretching dagligen i tre månader som behandling. Jag har haft ont ca 2,5 år (då jag fick en kraftig fotledsstukning), det senaste dryga halvåret både mer intensivt & oftare än tidigare. Jag blev ärligt talat lite uppgiven av läkarens svar. Kommer jag att bli hjälpt av stretchingen, enligt din mening, eller är svaret från läkaren egentligen att tolka som att jag ska vänja mig vid smärtan för det finns direkt inget man kan göra?
Hälsningar,
Anna

Svar:

Jag har inte hört talas om stetching som behandling av längstgående peroneusseneruptur, men jag har begränsad erfarenhet, och har inte sett MR-bilderna eller undersökt dig.
Peroneusseneruptur kan uppstå i samband med fotledsstukning, och bör misstänkas om besvären efter en sådan drar ut på tiden.
I typiska fall inleds behandlingen i det akuta skedet med kompressionsförband, följt av 4-6 veckor med ortos eller gips, följt efter 6 veckor av rehab med upptrappande dos rörelseträning, styrka och koordination. Om instabilitet kvarstår bör kirurgi övervägas.
I ditt specifika fall torde du vara bäst hjälpt av kontakt med en ortopedkirurg. Med rätt behandling är möjligheten att bli besvärsfri stora.