Ryggont efter knäbehandling

Fråga:

Hej,haft ont i mitt vänstra knä ca 12 år, kan ej sätta mig på huk, ställa mig på knät eller sitta med benen under mig. Detta började helt plötsligt när jag tränade på F & S typ 3 ggr/v. Har ofta lite problem med att gå ner i trappor. Har de senaste åren känt av det även bak till i knät typ att jag är svullen och skulle jag vika benen snabbt så strålar det smärta.
Jag har de sista veckorna varit på ca 4 behandlingar hos fysioterapeut, som tror det är menisken och brosk. Hon kör med ultravåg och laserbehandl samt att jag skall göra knäböjningar på båda benen 3 x 10 (vilken jag inte klarar).
Efter 2 ggr så började jag få ont i korsryggen vid vridning till höger när jag står och jag har bara väntat på ett ryggskott. Men det stannar vi värk och rörligheten börjar bli begränsad. I början kom det från och till och nu sitter jag hemma pga av att jag hade probl att komma upp imorse efter en helg med ryggproblem. Jag nämde detta till terap. och fick svaret att det inte hade med varandra att göra. Det finns ingen annan anledning, enligt mig att jag skulle få ont så här.
Jag har även diskbråk o artros i nacken,artros på olika ställen i kroppen, förmodl kompartment syndrom enl läkare, ont i utsidan av fötterna etc. Dessa åkommer har uppkommit under de senast 30 åren, så allt har inte kommit samtidigt:-). Jag har inte så många alternativ till att motionera då jag inte ens kan power walka. Det enda som funkar för mig numera är att spela golf och nu är jag rädd att även detta kan ta slut om jag får problem med ryggen.
Vad kan det vara som gör att jag får ont i ryggen, kan det komma från knät? Eller är det inte knät utan en höft som spökar?

Svar:

Man kan inte utan vidare utesluta att dina två besvärsområden hänger ihop. De besvär du nämner från knät måste misstänkas bero på en process inuti knäleden, t ex artros och/eller meniskskada, något man genom undersökning bör ta reda på för att kunna föreslå en åtgärd. Med ledning av en knäundersökning kan man undersöka vidare genom en remiss för MR, om mer information behövs. 
Det påtagligaste i din beskrivning är att du tappat funktion, något som hindrar din fysiska aktivitet, vilket leder till sämre och mindre utförd träning, som i sin tur leder till nedsatt funktion. Den vanligste orsaken till ländryggssmärta, ryggskott, är att ryggens funktion minskat så mycket att kraven på ryggen överskrids – högre krav än förmåga. Du behöver träffa någon (ortopedläkare eller specialistsjukgymnast med OMT-kompetens, som kan göra en bra knäundersökning och bedömning av din ryggfunktion. Att inskränka sig till laserterapi eller ultraljud är inte godkänt ens som försök.