Ryggvärk

Fråga:

Hej

Jag regelbundet både styrketränat i 8år och har oxå löpt mycket.
Jag skulle kommaigång efter ett litet upphåll med styrketräningen. Körde rodd(med wirevikter) och otroligt ont i nedre ryggen.
Det känns som man ”trycker in en knivont”. Har vilat i 10dagar nu men det känns inte bättre, har du förslag på vad jag kan göara?

Svar:

Hejsan!
Ditt ryggonda måste misstänkas bero på att du överträtt muskulaturens hållfasthet. Vid uppehåll i träning anpassar sej muskler och senor relativt snabbt efter den nya situationen. De blir svagare, kortare/stramare och mindre samordnade, varför man efter ett uppehåll långsamt måste låta dessa strukturer återanpassa sej. Styrkan återkommer snabbare än hållfastheten, varför man riskerar att strukturer går sönder om man är oförsiktig.
Ryggont som inte ger smärtutstrålning nedåt är sällan annat än muskulära besvär, vilket dock kan vara nog så smärtande och besvärligt. Det sämsta man kan göra är att lägga sej ner och vila. Rörelse, i den mån man klarar det, är principen för snabb återhämtning och återgång till idrott. För att möjliggöra det är det ibland nödvändigt med smärtstillande medicin. Är man tveksam eller behöver hjälp kan man vända sej till naprapat eller sjukgymnast, helst idrottsmedicinskt utbildad sådan (de har särskild kunskap i hur man behandlar besvär med fysisk aktivitet), eller idrottsläkare. Sådana finns t ex hos Idrottsdoktorn.se, där man kan få snabb hjälp.