schlatter

Fråga:

Min son är 13 år och tränar innebandy och fotboll. Napprapat konstaterade sclatter då han haft problem med sitt knä en tid. Givetvis undrade jag om han skulle vila och om det var farligt att fortsätta träna. Han rekomenderade fortsatt innebandyspel(som han spelar just nu på vintern) men att han skulle sluta om det gör för ont. Jag har även läst att man inte ska springa osv eller göra de moment som gör ont, typ byta idrott och börja cykla, men hur lätt är det för en kille som älskar innebandy. Vad är det som gäller?

Svar:

Hej!
Schlatter/Osgoods sjukdom utgör inget absolut hinder för fysisk aktivitet, såvida det inte gör så ont att symtomet omöjliggör det. Ibland behöver man ge lätta smärtstillande medicin (t ex Alvedon) för att dämpa detta och därmed möjliggöra fortsatt idrottande. 

Förutsättningen är naturligtvis att diagnosen är helt korrekt och att inga komplikationer med andra sjukdomar föreligger. Hos växande individer finns en rad sjukdomar i eller i närheten av benens tillväxtzoner som liknar Schlatter/Osgoods sjd och som behandlas på annorlunda sätt. Är an tveksam bör en läkare göra en bedömning.