sendrag

Fråga:

Hej!
Varför får jag sendrag i mina fötter som sprider sig till vaderna vid olika slags tryck under foten. Tex pedalen på en cykel eller att jag kommer ställer foten fel över en tröskel. Det gör jäkla ont…:(

Svar:

Hej!
”Sendrag” är en fortgående muskelkramp i den muskel som tillhör senan du känner av. Muskeln styrs av nervimpulser, som i sin tur påverkas av en rad faktorer, både centralnervösa och faktorer i den aktuella vävnaden. Vi snabb utdragning av muskeln, t ex då doktorn knackar en knäreflex, skickas en signal till ryggmärgen, som i sin tur skickar en nervsignal tillbaks till muskeln att motverka utdragningen (att ”hålla emot”). Resultatet blir en lika snabb muskelsammandragning – underbenet sparkar ut. I princip sker samma sak vid muskelkramp som utlöses av snabbt tryck eller slag, och beroende på individuella faktorer krävs olika mycket retning för att utlösa samma reflexliknande muskelsammandragning. 
Sendrag i fötterna är ett vanligt fenomen, men inte mindre plågsamt för det. Oftast hittar man ingen orsak till dessa när man undersöker, men känt är att muskelkramperna kan förvärras av felaktig och hård träning samt muskelstramhet, liksom brist på vissa blodsalter eller annan kemisk inbalans. Mycket sällsynt kan de också vara tecken på neurologisk sjukdom. Är man osäker bör man söka hos sin husläkare. Hittar man ingen orsak att åtgärda kan man symptombehandla, och det vanligaste läkemedlet idag är en form av medicin mot Parkinsons sjukdom. Patienter rapporterar också ofta lindring av Magnesium i tablettform, något som dock inte är en särskilt väldokumenterad behandling.