senor insida knä hoppar över varandra

Fråga:

hej! jag har opererat mitt korsband för ungefär 14 månader sen. då tog dem ju en sena baksida lår, ungefär insida knä. och nu när jag har börjat spela fotboll ordentligt igen hoppar senorna jag har där(insida knä) över varandra. har gått till sjukgymnast som först trodde jag tänjt ut ledbandet men det är stabilt så då kom han fram till detta och det känns även så. det händer bara när jag har all tyngd på det knät och tex ska vända under fotbollen, det känns som knät viker sig, vacklar. gör ordentligt ont, men bara för stunden. är även lite öm insida knä någon vecka efter. sjukgymnasten har sagt att det är inget man kan träna eller få bort, utan något man måste leva med. men har inget lust att springa runt och va rädd för att det kommer hända, eftersom det händer så fort jag börjar köra på hårt igen. så min fråga är vad ska jag göra? måste jag sluta med fotbollen? / olle

Svar:

Nej, du måste inte sluta med fotbollen, men man bör fastställa vad som förorsakar dina besvär. Sjukgymnastens uppfattning ”det är något du får leva med” är inte försvarlig.
Give-awayfenomen (knät viker sej) och smärta med upphakningar kan bero på t ex ”främmande kropp” i leden, t ex en lös broskbit. Det kan också bero på att operationen inte lyckades fullt ut, och att du har en kvarvarande slackhet (ökad rörlighet) i leden. Du bör i första hand undersökas av din ortoped eller idrottsläkare. I förekommande fall gör man en MR (magnetkamraundersökning). Det finns ingen anledning att acceptera läget som det är just nu.