SI-led

Fråga:

Hej jag är 30 år och inte överviktig. Jag tränar fotboll men har inte kunnat träna på nästan 5 månader nu. Jag har haft ont i SI-leden i drygt fyra månader. Smärtan kom en kväll när jag inte tränade. Har aldrig haft sån stark smärta innan. När det var som värst kunde jag inte gå alls. Det gick inte ens att ta sig från sängen till toaletten. Det har blivit lite bättre nu men känns som de håller på att komma tillbaka. Är det här något som ska utredas? Jag har gjort en slätröngen av rygg för några år sen, på grund av att jag hade ont kring bröstbenet. Men ingen utredning/röntgen/undersökning har gjorts efter det att jag fick problem med SI-leden. Min kompis syster (sjukgymnast) säger att hon tror det är SI-lederna men min läkare mumlade något om lumbargo eller ischias. Läkaren har dessutom inte undersökt mig trots att jag har ont, så sist frågade jag läkaren rakt ut vad vederbörande trodde det var. Då fick jag till svar av läkaren att vederbörande inte visste var det var. Känns väldigt osäkert med ett sånt svar när läkaren inte ens undersöker mig. Men jag kanske oroar mig i onödan? Men det känns konstigt att en läkare inte undersöker eller skickar en remiss till någon som kan hjälpa till att undersöka vad det är för fel. Det jag undrar är alltså om man ska utreda SI-leden? Eller är det som en förskylning att man bara ska låta den gå över?

Svar:

5 månader med ryggbesvär och ingen undersökning, trots läkarkontakt låter mycket otillfredsställande. Helt klart är att man då behöver göra en undersökning. Det bör ske hos någon som kan undersöka ryggar, något som uppenbarligen alla doktorer inte kan. Somliga verkar inte ens förstå att det är helt nödvändigt för att kunna ställa diagnos och ordinera rätt botemedel – att gissa duger inte, vilket är det man gör om man inte gör en undersökning. Undersökning är något som tar tid, något som ofta verkar saknas på dagens husläkarmottagningar, som av ekonomiska skäl skall pressa in så många patienter som möjligt i schemat.
Oavsett vad det handlar om kommer det sannolikt inte att bli bra med ytterligare passivt förhållningssätt, och för den som är fysiskt aktiv är inaktivitet definitivt förödande.
Sök ändå hos din husläkare i första hand. Om denne inte kan undersöka eller är osäker på diagnostiken har han/hon skyldighet att skicka dej vidare till någon som kan. Byt husläkare om det inte fungerar så. Ett alternativ är att du söker privat, hos ortoped med rygginriktning eller hos idrottsläkare.