sjuk ofta

Fråga:

Jag tränar de mesta typer av konditionsträning mestadels längdskidor nu under vinterhalvåret och det kan bli ca 12 timmar träning/vecka. Jag är noga med hygien och kost. Men jag blir sjuk ca var 5 vecka. Jag får ont i halsen och feber men även hosta ibland. Jag har vart till läkare och tagit halsprov som aldrig visat något och de säger bara att jag ska vila då det är en vanlig förkylning som går över. Men nu är jag trött på detta och undrar varför jag blir sjuk så ofta…

Svar:

Orsaken kan vara att du tränar mer än du tål. Det är erfarenhetsmässigt ett faktum att kropp och psyke då kan reagera med stress, något som på sikt påverkar reaktiviteten för t ex förkylningsvirus. Läs mer om detta på denna länk. 
Man är således mycket olika när det gäller träningstålighet. En del av detta kan man träna sej till, men mycket har med genetiskt arv, kost och vila/möjlighet till återhämtning att göra. I ditt fall behöver man gå igenom dessa faktorer, och dessutom utesluta andra orsaker (se länken ovan) för att kunna svara på din fråga. Bäst på detta är en lite mer avancerad träningscoach, eller idrottsläkare om sådan finns tillgänglig.