Small i knä vid knäböj efter stillasittande

Fråga:

Hej, jag gjorde en djup knäböj när jag kört bil i flera timmar och direkt på det skulle parkera min husvagn, och då small det i knät fast utan egentlig smärta. Efteråt fick jag smärta och svullnad och nu en vecka efteråt är jag ännu svullen och med en diffus smärta som vandrar runt. När jag går eller cyklar kan det knäppa till i knät.

Min historia lyder: jag har varit stel och haft svullnadskänsla i knäna ett par månader pga felaktig kost, viktuppgång och för lite rörelse. Gör vanligtvis mycket yoga, promenerar och har sprungit 4-9km några gånger i veckan.

Vad kan ha hänt och vad bör jag göra åt det? Jag försöker leva som vanligt och satsa på rörelse. Har dålig erfarenhet av vila. Tacksam för hjälp!

Svar:

Det kan exempelvis röra sig om en meniskskada. Jag uppfattar att du har lätta till måttliga symptom och funktionspåverkan. Majoriteten av meniskskador läker ut på sikt utan större åtgärd. Om det är möjligt bör aktivitet fortsättas. Om mer än uthärdliga symptom kan en läkare eller fysioterapeut undersöka dig för att avgöra om man behöver komplettera med en MR. Resultatet av detta avgör fortsättningen.