Smärta framsida lår

Fråga:

Hej! Jag har spelat fotboll ganska mycket, 2-3 gånger i veckan. För tre veckor sedan sträckte jag mig tror jag i framsida lår i samband med en rusch på maxfart. Jag spelade därefter ytterligar en match med denna smärta. Jag har därefter haft ont men smärtan har börjat gå ned. Hur länge måste jag vila? Kan jag börja med någon sorts träning? Typ lätt styrketräning och/eller cykling/trampmaskin? Vad rekommenderar du för rehabiliation?

Svar:

Generellt räcker det med att avstå från aktivitet för nedre extremiteter (benen) en vecka, om det inte handlar om en stor muskelruptur. Hel vila är uteslutet! Därefter bör man komma igång med rörelseträning med lätt belastning (gång, cykel, simning) och efterföljande lätt töjning. Vartefter tillståndet tillåter bör man introducera löpning eller cross-trainingmaskin och vart eftersom snabbare moment. Så snart som möjligt bör man var med på ordinarie fotbollsträning, f f a för att underhålla teknik och koordination.
Om man behöver mer exakt upplägg av rehab bör man söka detta hos idrottsmedicinskt utbildad sjukgymnast, naprapat eller läkare.