smärta i benet

Fråga:

Sedan hösten, av och till, smärta i utsida vaden. Känns som benhinneinflammation. Smärtan har under vintern och f f utökats och går ibland ned i foten, men framförallt upp i skinkan och höften. Jag har inte ont under träning (vinter längdskidåkning och spinning/gym, nu spinning/cykel/gym). Smärtan kommer och går, framförallt påtaglig när jag står still eller ligger. Jag är ingen elitidrottare, utan vanlig motionär. Min fråga är om det är idé att komma till en vanlig vårdcentral med problematiken eller om jag ska söka upp specialist (vilken) direkt?

Svar:

Hej!
Dina besvär är nog för komplicerade för att man skall kunna ge dej rätt specifik diagnos och bra råd på en vanlig vårdcentral. Du behöver ju inte bara en diagnos utan också lämplig behandling så att du kan komma tillbaks till din idrottsnivå så snart som möjligt, vilket kräver både kunskap och erfarenhet. Möjligen kan du där får en remiss till annan instans för undersökning, oftast blir det till en ortopedkirurg. Man kan också fråga vårdcentralen om ens husläkare har idrottsmedicinsk utbildning och rådfråga denne. Tyvärr är sådan vidareutbildning och erfarenhet inte vanlig. 
Det andra alternativet är att du söker på egen hand hos specialiserad idrottsläkare, t ex hos oss på IMES/www.idrottsdoktorn.se.