Smärta i mage/tarm.

Fråga:

Vid löpning i ett hårdare tempo, men även vid ett långsamt tempo så får jag ont på vänster sida av magen, mellan naveln och ljumsken ungefär. Det känns som något rör sig och tillsut gör det riktigt ont och jag får ont i urinblåsa, äggstockar och tarm.
Under sommaren gjordes det en utredning efter att jag knappt kunde gå eller sitta och att kissa var det knappt tal om efter en 3km runda och jag fick ”diagnosen” lång och slingrig tarm. Hjälpen jag fick var ett erbjudande om värktabletter. Men det vill jag inte äta och undrar vad det finns för alternativ?

Svar:

Lång och slingrig tarm låter inte som en diagnos jag känner igen eller tycker låter trolig som möjlig orsak till dina besvär. Bukbesvär kan ha många olika orsaker, men det finns ett begränsat antal möjligheter när det har rimligt samband med fysisk aktivitet.
Man behöver få fler uppgifter, gå igenom tidigare utredningar och journalhandlingar, och göra en undersökning ur idrottsmedicinskt perspektiv för att kunna uttala sej om orsaken till besvären och om vidare utredning behövs. Du behöver då söka hos din idrottsläkare för en konsultationstid.