Smärta i quadriceps femorlis

Fråga:

Hej,

Jag har i snart 2 månaders tid haft ont ovanför knät i övre pol av vänster patella och quadriceps femoralis senan. Jag har mest smärtor när jag tänjer femoralismuskeln. Jag kan inte springa eftersom då gör det ont i quadricepssenan. För 5 dagar sen var jag till läkaren (efter att haft ont i 6 veckor och försökt vila och kört alternativträning på egen hand utan förbättring). Läkaren sa att jag troligen har en överansträning i quadriceps femoralis senan o jag fick en 7-dagars volatren kur 50 mg, som jag ska ta tre gånger per dag. Digagnosen var tendinit och jag rekommenderades att gå till en idrottsfysioterapaeut.

Sen jag började äta voltaren kuren så har der börjat ”röra sig” i knä skålen och knät är varmt hela tiden. En liten svullnad syns och det verkar som att knät svullna upp mera sen jag började med voltaren. Är det möjligt?

Som alternativ träning har jag kört simning (frisim) eftersom bröstsim gör ont i knät. Även yoga har jag gjort. Normalt löper jag 4-5 mil i veckan. Är det ok att simma om man har inflammation i senan och hur länge tar der för en inflammation att läka? På jobbet står jag vanligen (ståskrivbord) hela dagarna. Är det bättre för knät om det får sitta 8 h istället för att stå? Vad ska man göra får att få inflammationen att läka möjligast fort?

Tacksam för svar!

Svar:

Mest troligt har den läkare du redan träffat rätt i sin bedömning, att det handlar om quadricepssenan. Det som svullnat ovan knäskålen kan handla om en irritastion i en slemsäck (bursa supapatellaris) och benämns ibland ”golvläggarknä” eller ”skurgummeknä”. Osaken är en relativ överbelastning, där kraven överstigit förmågan, vilket ger en vävnadsreaktion, inflammation, vilket är kroppens sätt att läka en skada och förstärka vävnaden.
Behandlingen består i att träna den bristande förmågan och eliminera irriterande faktorer. Jag är tveksam till att behandla med antiinflammatorisk medicin, eftersom man i detta skede dels tar bort varningssignalen (smärtan) och dels minskar kroppens egen läkande förmåga. Mitt råd är att träffa någon som är kompetent nog att lägga upp ett rehabprogram (sjukgymnast eller naprapat) och i avvaktan på läkning träna sådant som inte ökar smärtnivån.
Bästa jobbelastningen är att variera ställning: sitta omväxlande med stående, och ta mikropauser med rörelseträning. Simning torde inte öka knäbelasningen så mycket att det äventyrar läkningen.