smärta i sätes- och ryggmuskler

Fråga:

Hej Mitt barnbarn (1997) tränar aktivt och intensivt. Anses ”lovande” inom fotboll och är medlem i ett lag med -96or. Hans tränare har tittat på honom och föreslagit träningsprogram som han följt noga. _ Dock efter uppehåll och vila är det enl tränaren dags att börja igen. Så fort mitt barnbarn släpper loss och aktivt är med i spelet kommer smärtorna tillbaka. Vad göra? Kan detta bero på att han är inne i en växande fas? Ca 1 cm/månad sedan jul.
Tacksam för besked om vart vi bör vända oss
Mvh hälsning Bekymrad farmor

Svar:

Det är mycket bra att farmor bryr sej om och undrar. Risken för unga människor att hamna i ett överträningssyndrom, ett fruktat tillstånd, är inte obetydlig. Att väga detta mot den framgång man kan nå med träning är som att balansera på en knivsegg – det kräver stor skicklighet från tränare och andra inblandade att i förväg känna av innan skada är ett faktum. Förr, och stundom även nu för tiden, resonerar tränarna som att deras uppgift är att ”sålla agnarna från vetet”, d v s i praktiken att de som inte håller måttet (och tål mängden träning) identifieras av sina skador. På så sätt har många talanger missats som kunnat bli nog så framgångsrika med rätt och väl avvägd kvalitet i träningen. Fortfarande är det så i många idrotter att mängdträning får ersätta  kvalitetsträning. Hur det är i ditt barnbarns fall är inte lätt att bedöma, och kräver mer information.
Kontinuerliga smärtor i rygg och sätesmuskler måste misstänkas bero på överbelastning, vilket kräver särskilt noggrant omhändertagande hos växande individer.
Mitt förslag är att i första hand konsultera er idrottsläkare. Idrottsläkaren har dessutom ofta ett bra kontaktnät med specialister ifall bedömningen av situationen är speciell.