Smärta ovansida knät

Fråga:

Hej!

För en dryg vecka sedan så körde jag ett relativt hårt benpass med bl.a. utfall och knäböj. Vissa övningar provade jag för första gången och tog heller inte bort någon övning jag gjort sedan innan vilket gjorde att den totala träningsvolymen ökade.

Efter detta så har jag haft en smärta ovanför knäskålen som jag endast känner av när jag gör knäböj och är i 90 graders vinkel samt lite högre upp. Så fort jag är lite uppvärmd/har böjt ett par gånger så känner jag i princip inte alls av det längre. Gör jag knäböj med vikter så känns det inte alls.

Jag har läst i tidigare svar att det kan vara en inflammation pga överansträngning och att det rekommenderade var att undvika smärtsamma övninga i ett par veckorr.

Då jag helst vill undvika någon större paus i min träning så undrar jag om det fortfarande går att träna ben men att jag t.ex. bör undvika just knäböj en liten tid framöver?

Svar:

Möjligen har du överbelastat senan till quadriceps. Den vanligaste behandligen i tidigt skede är att under några veckor undvika smärtande moment och därefter långsamt dosera upp belastningen. Parallellt med detta träna excentrisk träning (”bromsen”) på samma doserande sätt, t ex nedhopp från plint eller benspark i maskin.