smärta utsida fot och knä

Fråga:

Hej! Jag har tränat löpning en tid, sprungit ganska långa sträckor. För drygt en månad sedan fick jag riktigt ont på utsidan av foten efter ganska intensiva träningspass. smärtan är på utsidan av foten från lilltån och till hälen, det kan även kännas lite under foten. I samband med denna smärta fick jag även ont i knäet på samma ben. Den här smärtan sitter dels på självaste knäskålen samt lite på insidan av knäet. Jag uppsökte läkare för smärtan i foten och blev tillsagd att använda voltaren. Efter en tids behandling (ca 7 dagar) och vila gick smärtan över men det gjorde fortfarande väldigt ont i knäet. Jag behandlade knäet med volatren och även detta fungerade. Men nu en dryg månad efter skulle jag prova springa och båda smärtorna kom tillbaka direkt. Jag vet inte vad jag ska göra och varför det gör ont, kan det vara så att en kota i ryggen har hamnat fel och att ett ben har blivit lite längre en det andra och därför fått mer belastning? om det är så, vad ska jag då göra?

Svar:

Orsaken till dina löpsmärtor kan man bara spekulera över så länge man inte undersökt dej och testat dej funktionellt, vilket sannolikt inte utförts i ditt fall. I området du nämner finns flera känsliga strukturer och möjliga orsaker till smärta. Det kan vara allt från seninflammation till stressfraktur. Sambandet med knäbesvär talar antingen för stegfel/belastningsfel, eller att du överkompenserat och på så sätt sekundärt överbelastat en annan struktur. Att besvären kommer tillbaks när du återkommer till löpning betyder att orsaken till besvären är kvar. 
Att en kota i ryggen skulle ha hamnat snett är en anatomisk omöjlighet, men jag förstår din tankegång om att ryggen skulle vara inblandad – det är mindre troligt i ditt fall. 
Du behöver således undersökas av någon med idrottsmedicinsk utbildning och erfarenhet av löparskador. Din idrottsläkare är ett gott förstaval.